OXcity

Megbízható, értékes és flexibilis városirányítási keretrendszer azoknak, akik nem csak hangzatos jelszóként, hanem valódi célként tekintenek az okosváros-koncepcióra.

Elképzelés

Elképzelés

„Mi a célja az okosvárosok létrehozásának? Általánosságban fogalmazva az, hogy legyen a város barátságos, élhetőbb, szerethetőbb, vonzóbb! Olyan fejlesztésekre, megoldásokra van szükség, amelyektől a lakók jobban érzik magukat, amelyek segítenek a település problémáinak megoldásában, amelyek hatására az elvándorlás helyett az odaköltözés válik jellemzővé. Ehhez a kihívásokra komplex választ adó, a település helyzetéhez illeszkedő, átgondolt városfejlesztés szükséges, amely a technológiai lehetőségek kiaknázásával:

  • Elősegíti a település fizikai megújulását, beleértve a közlekedési infrastruktúrát, a közműveket, a közlétesítményeket; ösztönzi az innovációt, a gazdasági fejlődést, segíti a környezetvédelmet stb.;
  • Javítja a település mindennapi működését, az életminőséget: az egészségügyet, a szociális körülményeket, a foglalkoztatottságot, az oktatást, a közbiztonságot stb.;
  • Úgy, hogy a lakosság mindezt magáénak érezze, szoros partnerség alakuljon ki a helyi lakosok, a civil társadalom, a helyi gazdasági élet és a különböző kormány¬zati szintek között.”

/részlet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Okosváros - tanulmányából/

Keretprogram

Keretprogram

Térképes rendszerünkben minden település, kerület, de egyes városrészek is elkülöníthetők; pontos adatokat, információkat tudunk kinyerni belőle anélkül, hogy manuálisan kellene kijelölgetnünk. Az egyes területrészek adatait a rendszer folyamatosan frissíti; az esetleges későbbi változások során is naprakész marad. Az OXcity lehetővé teszi bármilyen közlekedési, közbiztonsági, légszennyezettségi vagy épp napenergia-felhasználással kapcsolatos információ valós idejű monitoringját.

A rendszerben bármelyik polgár azonnal, különösebb erőfeszítés, regisztráció nélkül, valós időben tudja jelezni a városvezetés felé, ha valami olyat észlel a városban, amely pozitív vagy negatív irányban eltér a megszokottól. Emellett lehetőséget kaphat arra is, hogy egyes közkérdésekben on-line véleményt formáljon, és döntésével befolyásolja a városirányítást; emellett persze a klasszikus időpontfoglalási és ügyintézési lehetőségeket is komplett, egységes formában veheti igénybe.

A rendszer ereje

A rendszer ereje

Az okos megoldások akkor működnek a leghatékonyabban és leglátványosabban, ha működésüket olyan keretrendszerbe foglaljuk, amely képes összefogni, kezelni és közvetíteni azt az óriási impulzus- és információhalmazt, amely egy XXI. századi város mindennapjait jellemzi. Ezért alkottuk meg úgy a OXcity-t, hogy a fenti funkciók mellett hagyományos admin felülettel, CMS-rendszerrel, jogosultság- és tartalomkezelő funkciókkal kiegészülve képes legyen a helyi e-kormányzás központi felületévé válni.

Ehhez minden lehetőség adott a rendszeren belül, hiszen nemcsak könnyen bevezethető, egyértelmű és funkcionális, de nagy előnye, hogy a felhasználóknak nem szükséges hozzá semmilyen applikáció letöltése; sima mobil böngészőből bármikor teljes körűen használható.

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a városlakók számára minden eddiginél fontosabb a lakóhelyük irányításával kapcsolatban a transzparencia érzete, illetve a véleményalkotás és a döntések befolyásolásának lehetősége – ez határozza meg leginkább a bennük kialakult képet a lakóhelyükről és annak vezetőiről. Több nagy világvárosban (pl. Barcelona, Strasbourg, Párizs, stb.) már rendkívül elterjedtek a smart-megoldások, hiszen ezzel nemcsak a polgárok szuverenitás-érzetét növelik, de egyben sok-sok hasznos és fontos információhoz is jut a vezetés; az okosváros rendszerrel ugyanis egy olyan eszközt birtokolnak, amely minden eddiginél erősebb hatalmat és komplexebb tudást ad a városvezetés kezébe.