Vízió

Napjaink legégetőbb problémája a közterületen lévő fák gondozása és karbantartása - a városoknak kevés rá a forrása, csak halmozódnak a teendők, s folyamatosan veszítünk a közös zöldvagyonunkból.
Van erre megoldás? Szerintünk igen, úgy hívják, hogy közösség.

Fáink.hu

Közösség

Az országban számtalan ügy és cél miatt képesek összefogni kisebb-nagyobb csoportok; mi pedig ezt, a közösségben rejlő erőt látjuk a biztosítéknak arra, hogy sikerül megőriznünk és továbbadnunk a következő generációk számára is a zöldvagyonunkat. A fák ültetése csak a kezdet – a már meglévő faállomány gondozása, ápolása, és a friss csemeték nevelgetése lesz a második lépés, és mi ebben szeretnénk segíteni a közösségeket a fejlesztésünkkel.

A kommunikáció a kulcs

A faink.hu egy online felület; egyrészt egy valós idejű térképes adatbázis, amely minden egyes oda felrögzített fának egyedi azonosítót ad és egyben a lehetőséget, hogy az adott fa tulajdonságait mintegy „profilként” elmentsék a felhasználók. Másrészt pedig egy olyan közösségi felület is, ahol a fákat segítő önkéntesek, csoportok egymással is képesek kommunikálni, edukatív információkat megosztani, egy-egy körbe határolt területen lévő fák állapotát figyelni, s egymásnak, vagy akár további szakmai szereplőknek jelezni, ha valahol beavatkozásra van szükség. A rögzített adatokból kész adatbázis épül fel apránként, amely pedig akár döntéstámogatáshoz, a zöldvagyon alakítását érintő kérdések eldöntéséhez is hozzájárulnak. Emellett pedig folyamatosan épül a közösség, amelynek tagjai elkötelezettek a fák védelmének, egészségük és pozitív hatásaik megőrzésének irányába.

Megtérülés

A városi fák kulcsfontosságúak a városi környezet minőségének javításában; csökkentik a hőmérsékletet, szűrik a levegőt, megkötik a szennyező anyagokat, valamint oxigént termelnek, ezáltal javítják a levegőminőséget. Ezt mindenki tudja. Aztán: a városi fák gyökérzete segít a vízelvezetésben. Elnyelik az esővizet, csökkentik a csapadékvíz elfolyását. Otthont nyújtanak számos állat- és növényfajnak; a levelek, a virágok és a termések pedig táplálékforrásként szolgálnak madarak, rovarok és más élőlények számára. A városi ökoszisztémák diverzitása pedig hozzájárul a természetvédelmi erőfeszítésekhez és az ökológiai egyensúly fenntartásához.
Azt szeretnénk, ha ezek az előnyök mindig biztosítottak legyenek számunkra? Természetesen igen. De a városi erőforrások végesek; bárhol láthatunk példát arra, hogy gondozás híján milyen károk és veszteségek érhetik a városi faállományt, a mi közös zöldvagyonunkat.
Cselekednünk kell, és a fáink.hu azért jött létre, hogy minden eszközzel segítse a célt: egy fenntarthatóbb és élhetőbb városi környezet kialakítását, edukációt, tudásmegosztást és a fagondozó közösségek kialakulását.
A jövő színe a zöld. Mi ebben hiszünk.

OXtrees

A szoftver létrejöttét a Polgárok Békéscsabáért Egyesület támogatta.