Vízió

Ma már nem elég egy excelben vezetett nyilvántartás a települések fáiról - olyan adatbázis építése a cél, amely nemcsak fakataszterként funkcionál, de segíti a környezettudatossági, városgazdálkodási célokat is.

OXtrees

Közösség

Lehet közösségi, de akár központilag vezérelt is – az OXtrees-t úgy alkottuk meg, hogy bármelyik megközelítésből is indulunk, a végső termék ugyanaz lesz: egy számos paramétert tartalmazó, interaktív térképes fa-adatbázis, amelyre az egyes növények minden fontos paramétere felvihető, módosítható, tetszés szerint tovább bővíthető.

Nyilvántartás

A rendszer lehetőséget ad arra, hogy a városi fákkal kapcsolatos központi kommunikációt a hivatalos csatornákon túl is eljuttassuk – ha például egy fa valamilyen betegség miatt a közeljövőben kivágásra kerül, akkor az erről szóló, a városi kertészet által közzétett információt az utca lakói vagy bármely más érdeklődő pontosan nyomon tudja követni - egyrészt az online OXtrees felületen, de akár élőben is, ha az adott fa környékén tartózkodik.

Megtérülés

A fák nem csak árnyat adnak a városi utcáknak; ennél sokkal fontosabbak számunkra. Rendszerünk képes megmutatni, hogy mennyi oxigént bocsátanak ki, mennyi szén-dioxidot és szállóport kötnek meg, mennyi vizet isznak fel és így tovább – ezzel is edukálva a városi lakosságot, akik a felület megismerése után tudatosabbá, gondoskodóbbá és elkötelezettebbé válnak a zöldnövényzet és ezzel együtt a tiszta, természetes és vonzó településkép irányába. A zöld energia az okos városok egyik legfontosabb szuper-ereje, amely mind nagyobb figyelmet kap a média és a közösségek irányából, érdemes tehát az elsők között reagálni a kor szavára, és kihasználni egy ilyen rendszer adta lehetőségeket.

OXtrees

A szoftver létrejöttét a Polgárok Békéscsabáért Egyesület támogatta.